måndag 4 april 2011

Fullkorns tekakor!

Ingredienser: (9 st)


  • 3 dl mjölk

  • 1 pkt jäst för söta degar (50 g)

  • 50 g smör

  • 1/2 dl ljus sirap

  • 1/2 tsk salt

  • 5 dl Grahamsmjöl

  • 3 1/2 dl Vetemjöl fullkorn

  • Solros, valmö eller sesamfrön

How to do:

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret, häll i mjölken och värm tills den är fingervarm (37 grader) Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken och smöret. Rör om tills jästen har löst upp sig.

Tillsätt övringa ingredienserna, men spara ca 1 dl av vetemjöl fullkorn till utbakning. Arbeta degen kraftig tills den känns smidig (ta ev lite mer mjöl)

Låt degen jäsa under bakduk i 40 min på spisen som är lite varm pga att ugnen är igång. Då jäser degen bättre. Knåda sen degen på mjölat bakbord. Dela den i 9 delar. Platta ut varje del till runda kakor (ca 12 cm i diameter) Nagga dom med en gaffel och jäs dom under bakduk i 30-40 min.

Pensla bullarna med vatten och strö över valfria frön. Grädda mitt i ugnen 6-8 min, tills dom är gyllenbruna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar